nyårsmenyn

Förrätt:
Gratinerad hummer
image1834
Varje person får en halva var
Receptet är för 6 st hela humrar.

6 st hummer
6 msk smör
4,5 msk vetemjöl
3 dl vatten
4,5 dl vispgrädde
1 tsk fransk senap
1 st fiskbuljongtärning
3 kryddmått salt
1 kryddmått cayenpeppar
1 st äggula
riven ost

Tina hummern, dela på dom. Du sätter knivspetsen precis i mitten bakom ögonen. Gröt ur köttet, ta bort magsäcken vid ögonen. Det ska bara vara ett tomt skal kvar. Tag bort klorna & ta ut köttet. Skiva köttet.

Smält smöret, rör ned vetemjöl. Tillsätt vatten, grädde, senap, smulad buljongtärning & kryddorna. Låt såsen koka på svag värme i minst tre minuter. Lägg i köttet & tillsätt äggulan. Fyll skalen & täck med ost. 250 grader i ca 12 min i mitten av ugnen.

Huvudrätt:
Smördegsinbakad oxfilé
image1833

Ingredienser

700 g oxfilé
1 pkt smördeg
2 msk portvin
2 st schalottenlökar
200 g champinjoner (eller karljohansvamp)
2 dl vispgrädde
smör
1 tsk vinbärsgelé
salt
peppar

Gör så här

1. Gör såsen: Smält en klick smör i en såspanna eller kastrull med tjock botten. Fräs upp den hackade löken gyllene och lägg sedan i svampen. Låt bryna en stund och häll sedan i vinet och grädden. Smaka av med gelé, salt och peppar. Ställ undan såsen att svalna.

2. Hetta upp en stekpanna och lägg i smör. När smöret har tystnat ska oxfilén läggas i. Stek köttet så att det blir gyllenbrunt.

3. Sätt ugnen på 225 grader. Ta ut smördegen och halvtina. Kavla ut den ganska tunt och lägg på köttet och såsen. Förslut så att inget rinner ut. Stick gärna in en stektermometer så att spetsen ligger längst in i köttet.

4. Sätt in rullen i ugnen och låt steka tills den fått färg och innertemperaturen är 60 grader (för mediumstekt). Servera med potatisgratäng och haricots verts.

Efterrätt:
image1835
Crème Brulé
6 portioner

1 vaniljstång
2 dl röd mjölk
4 äggulor
2 dl grädde
75 g socker
75 g råsocker

klyv vaniljstången och skrapa ut innehållet.
Koka grädde, mjölk, socker och innehållet från vaniljstången.
Låt det sedan svalna.
Visa äggulorna och häll över gräddblandingen medans du rör.
Häll i smeten i små runda formar och ställ dom i en djup ugnsform. Häll sedan vatten i formen så det täcker 1/3 av de små formarna. 
Baka i ugnen 150 grader i 30-40 min. konsistensen ska vara fast när den är klar.
Ställ kallt.
Innan servering strö på råsocker och bränn med en brännare. Det går även bra att bränna dom i ugnen. Sätt då på högsta värmen och ställ in dom på en plåt högst upp. Men det går fort så håll koll så de inte blir brända.
 


Kommentarer
Postat av: Marlene

låter gott ;d hur mkt kostade alla ingridienserna då? typ hummern och oxfilén och de :p

2008-01-01 @ 22:55:57
URL: http://mangooo.blogg.se
Postat av: Stina

Mums, det ser gott ut :)

2008-01-02 @ 09:46:55
URL: http://tillsammans.blogg.se
Postat av: glitzy

marlene: oj, jag vet inte men kanske 700-800 kr

2008-01-02 @ 10:02:58
URL: http://glitzy.blogg.se
Postat av: Pernilla

Det låter så gott :).
Jo jag ska börja träna och vill få mer muskler på armar som ligger bara fett i :) och få fasta rumpan och få mindre lår och mage blir fasta..
Hur ska jag gör för att få såna jag vill ha?
Skulle vore tacksam få din råd..
God fortsättning på år 2008..

2008-01-02 @ 10:12:19
URL: http://www.falk.blogg.se
Postat av: glitzy

pernilla: lägga om kosten och träna förbränning ihop med styrketräning. det är det enda

2008-01-02 @ 10:42:40
URL: http://glitzy.blogg.se
Postat av: Angelica

hihi den oxfilen kikade jag också på :) men blev fläskfile med en "gegga" på bestående av Creme fraice, ost och valnötter. också gott :=

2008-01-02 @ 11:54:10
URL: http://snultan.blogg.se
Postat av: Izzabelle..

goda saker!!

2008-01-02 @ 12:45:51
URL: http://izzabelle.blogg.se
Postat av: Sandra

Komiskt att jag gjorde samma huvudrätt :)

2008-01-02 @ 20:19:48
URL: http://iSANDRA.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0